Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Ο ΄Β Παγκόσμιος στην Ελλάδα και οι Επιπτώσεις Του


Ως μαθητής της 3ης Λυκείου είπα να συμμετάσχω σε αυτό τον διαγωνισμό,όχι μόνο γιατι είναι κατι πρωτότυπο στο σχολείο μας αλλά και επειδή είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να επεκτείνω τις γνώσεις μου στο θέμα του 20υ Παγκοσμίου πολέμου. Στην προσπάθεια μου να βρω πληροφορίες για τις επιπτώσεις του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ανακάλυψα ότι είναι ενα πάρα πολύ ενδιαφέρον θέμα και οτι έκανα ενα έγκλημα τόσα χρόνια σαν μαθητής να μην εμβαθύνω και να ψάξω περισσότερα για αυτον. Γι'αυτο θα περιγράψω συνοπτικά το τι έγινε στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα στάθηκε πολύ δυνατή στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και είχε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του.Ο Αδόλφος Χίτλερ στη Γερμανία και ο Μπενίτο Μουσολίνι
στην Ιταλία συμμάχησαν και σχημάτισαν τις Δυνάμεις του
Άξονα. Σκοπός τους ήταν να μεγαλώσουν τα εδάφη των χωρών
τους.

Ετσι, ο πόλεμος δεν άργησε να ξεσπάσει.
Ο Ιωάννης Μεταξάς προσπάθησε να διατηρήσει την
ουδετερότητα της Ελλάδας. Ο Μ. Μουσολίνι, όμως, ήθελε
να ενισχύσει τη θέση του στις Δυνάμεις του Άξονα. Στράφηκε
κατά της Ελλάδας. Κήρυξε τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο. Τις
πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου ο Ιταλός πρεσβευτής
στην Ελλάδα έδωσε τελεσίγραφο στον Ι. Μεταξά



Μέχρι και τον Μάιο του 1941 οι Γερμανοί είχαν
καταλάβει ολόκληρη την Ελλάδα. Οι Έλληνες δεν
άργησαν να οργανωθούν για να αντισταθούν στους
κατακτητές.Άντρες, αλλά και γυναίκες και παιδιά
άρχισαν τον ανταρτοπόλεμο κατά
των κατακτητών, παρά την πείνα και τις αρρώστιες. Ιδιαίτερα στη Μάχη της Κρήτης,
όπως ονομάστηκε ο αγώνας των Κρητικών κατά των Γερμανών,
έλαβαν μέρος και Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί, Βρετανοί κ.ά.



Οι Συμμαχικές Δυνάμεις νίκησαν. Τον Φεβρουάριο του
1945, οι ηγέτες της Αγγλίας, των Η.Π.Α. και της
Ρωσίας, δηλαδή, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο Φρανκλίν
Ρούσβελτ και ο Ιωσήφ Στάλιν συναντήθηκαν στη
Γιάλτα της Κριμαίας για να μοιράσουν τα κέρδη τους
από τον πόλεμο και να ορίσουν τα νέα σύνορα.

Αυτή ήταν μια συνοπτική περιγραφή του τι έγινε...Όμως όλα αυτά τα γεγονότα είχαν και σημαντικές επιπτώσεις:

  • Ως αφετηρία πολιτικών και κοινωνικών ανακατατάξεων συνεχίζει ο Β παγκόσμιος πολεμος να αποτελεί έναν από τους κύριους γεννήτορες του σημερινού κόσμου. Το κράτος του Ισραήλ, η μαοϊκή Κίνα, η κατάρρευση των αποικιακών αυτοκρατοριών, η μονοκρατορία του δολλαρίου, η διαίρεση της Κορέας, η γυναικεία χειραφέτηση, είναι κάποια από τα παιδιά του (πολεμου) που, μεσόκοπα πια τώρα, συνεχίζουν να κυριαρχούν στο διεθνές προσκήνιο.(politikokafeneio.com)
  • Η μείωση της γεωργικής παραγωγής στα διάφορα αγροτικά προϊόντα κατα 40%-60% είχε σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομικό και στο οικολογικό περιβάλλον.
  • Με τις βομβες και τις μαχες υπηρχε μεγάλη καταστροφή των δασών κατα μεγάλο ποσοστό,με σφοδρή μείωση της υλοτομίας,και καταστροφη του περιβάλλοντος
  • Η καταστροφή των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων και νέκρωση της σχετικής παραγωγής, αρα και η μείωση της οικονομίας που είχε απομείνει.
  • Απώλεια κατά 70% της εμπορικής και επιβατηγού ναυτιλίας μεσω της καταστροφής των λιμανιών και την αρπαγή των αυτοκινήτων της χώρας με αποτέλεσμα την μειωση των μεταφορων, και την καταστροφή σημαντικών κτισμάτων της χώρας.
  • Γενικα είναι η μείωση της οικονομίας λογο του οτι χρησιμοποιήθηκαν μεγάλα ποσά για το κτίσιμο του τείχους προστασίας, του τοτε κυβερνήτη της χώρας Ιωάννη Μεταξά.
  • Σημαντική επιπτωση ηταν και η καταστροφή και η κλοπή πολλών εθνικών μνημείων με συνέπειες τον χαμό πολλών ιστορικών μνημείων και μαζι με αυτά ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας μας.
  • Η αύξηση της εργασίας των γυναικόπαιδων ώς αποτέλεσμα του θανάτου πολλών ανδρών στον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλαδας, που είχε σοβαρές συνέπειες στον πολιτιστικό τομέα.
  • Η δύσκολη αναδιοργάνωση στον πολιτικό τομέα του κράτους.Με αποτέλεσμα τον εμφύλιο Πόλεμο για την δίωξη των αριστερών οι οποιοι ήθελαν να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους.
  • Μετά τον πόλεμο δεν υπήρχε παιδεία, επιδη δεν υπήρχαν καθηγητές σχολεία και κυρίως βιβλία με αποτέλεσμα μία γενιά να μείνει τελείως αναλφάβητη, που έπαιξε μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη του κράτους μας μετα τον αγώνα μας.
  • O αποδεκατισμός του πληθυσμού της Ελλάδας, οχι με αίτιο μόνο τον πόλεμο, αλλα με την κύρηξη του εμφυλίου πολέμου αμέσως μετά απο τον ΄Β.Π.Π.
  • Η ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγλήματα της ανθρωπότητας.Η βομβα ήταν τύπου ουρανίου 235. Επιτόπου φονεύθηκαν περίπου 70.000 άτομα, οι περισσότεροι άμαχοι. Πολύ περισσότεροι πέθαναν αργότερα ή έπαθαν σημαντικές βλάβες στην υγεία τους λόγω της ραδιενέργειας.Οι ολέθριες συνέπειες της ραδιενέργειας όμως προκάλεσαν περισσότερα θύματα τις ακόλουθες ημέρες αλλά και για δεκαετίες αργότερα.Δεν ήταν ομως μόνο οι νεκροί.Το περιβάλλον σε ακτίνα 37 χιλιομέτρων και σε βάθος 4,5 μέτρων ήταν και είναι γεματο ενεργή ραδιενέργεια το οποίο έχει σημαντική επίπτωση στην καλλιέργεια, στην υγεία και στην γέννηση άρρωστον παιδιών.

  • ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ Το τίμημα σε αίμα που πλήρωσε η Κρήτη από την εισβολή και κατοχή των Γερμανών είναι 6.593 άνδρες, 1.113 γυναίκες και 869 παιδιά. Φονευθέντες και αγνοούμενοι των συμμάχων είναι 1751. Οι Γερμανικές απώλειες είναι περίπου 4000 φονευθέντες και αγνοούμενοι Γερμανοί και πάνω από 170 αεροπλάνα.
  • Οι Συνεπειες της μαχης της κρητης Η Μάχη της Κρήτης καθυστέρησε την επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα» εναντίον της Ρωσίας, με μοιραία αποτελέσματα για τις στρατιές του Αδόλφου Χίτλερ, τις οποίες πρόλαβε ο χειμώνας, ενώ οι αεροπορικές, όπως και οι πιο λαμπρές ειδικές δυνάμεις της Γερμανίας στη μεγαλόνησο υπέστησαν δυσαναπλήρωτες απώλειες. Οι Ρώσοι έχουν τονίσει επισήμως ότι με τη Μάχη της Κρήτης κέρδισαν χρόνο για να αμυνθούν. Αλλά και οι Γερμανοί έχουν παραδεχθεί τις ολέθριες συνέπειες της επικράτησής τους στην Κρήτη. Σύμφωνα με τον στρατάρχη Βίλχελμ Κάιτελ στη δίκη της Νυρεμβέργης: «Η απροσδόκητη και ισχυρή αντίσταση των Ελλήνων εβράδυνε την επίθεση κατά της Ρωσίας για περισσότερο από δύο μήνες». Πέραν όμως της καθυστέρησης στη Ρωσία, η Μάχη της Κρήτης ζημίωσε τον Χίτλερ και με έναν ακόμα τρόπο, όταν εγκατέλειψε την περίφημη «περιφερειακή στρατηγική του αντιστράτηγου Αλφρεντ Γιοντλ». Σύμφωνα με τον Ουίνστον Τσόρτσιλ: «Στην Κρήτη ο Γκέρινγκ κέρδισε μια «πύρρειο νίκη» διότι με τις δυνάμεις που σπατάλησε εκεί θα μπορούσε να κατακτήσει την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ...», ενώ σύμφωνα με τον αρχιστράτηγο Μέσης Ανατολής Αρτσιμπαλντ Γουέιβελ: «Οι απώλειες των Γερμανών στην Κρήτη έσωσαν τη γενική κατάσταση στη Μεσόγειο». Η «Στρατηγική Γιοντλ» συνίστατο στην κατάληψη Κρήτης και Κύπρου με αεραποβάσεις, και στη χρησιμοποίησή τους ως βάσεων για την κατάληψη της διώρυγας του Σουέζ μόλις ο Ρόμελ έφθανε κοντά στην Αλεξάνδρεια, αλλά και για επέμβαση και προσεταιρισμό της Συρίας και του Ιράκ στη Μέση Ανατολή. Με τον τρόπο αυτό, ο Χίτλερ θα αποστερούσε τον βρετανικό στόλο από τις βάσεις του και θα εξουδετέρωνε έτσι στρατηγικά τις βρετανικές δυνάμεις της Μ. Ανατολής για να ελέγξει τα ζωτικά διεθνή συμφέροντα στην περιοχή και να εγκλωβίσει εκεί τα αγγλικά στρατεύματα. Απογοητευμένος από τη Μάχη της Κρήτης, ο Χίτλερ -έστω από λάθος εκτίμηση- σταμάτησε τις αεραποβατικές επιχειρήσεις γενικότερα, και εγκατέλειψε τη «Στρατηγική Γιοντλ» για να επικεντρωθεί στην εισβολή στη Ρωσία. ΠΗΓΗ: Η καθημερινη
Oι επιπτώσεις στην Κύπρο
  • Οι τραγικές συνέπειες εκείνων των φοβερών πολέμων και οι εκατόμβες των θυμάτων τους δεν συνέβαλαν, δυστυχώς, στη διαμόρφωση ενός ειρηνικού και δικαιότερου συστήματος. Οι συμμαχικές διακηρύξεις παρέμειναν γράμμα κενό. Στα διαβήματα μας, μάς έλεγαν ότι η Κύπρος περιλαμβάνεται στις χώρες εκείνες που ουδέποτε θα απολαύσουν την πλήρη ελευθερία τους. Ένα «ουδέποτε» που φαίνεται ότι εξακολουθεί ακόμη να αποτελεί την πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας. Χρειάστηκε ο Κυπριακός λαός να αποδυθεί σε έναν τετραετή απελευθερωτικό αγώνα και να υποστεί πολλές θυσίες για να αποκτήσει την ανεξαρτησία του και αυτή ελλιπή και ακρωτηριασμένη. Εξήντα δύο χρόνια μετά τη λήξη του Δευτέρου μεγάλου πολέμου, η Κύπρος, όχι μόνο πραγματική ελευθερία και ειρήνη δεν απόλαυσε, αλλά κατέστη τραγικό θύμα της βάναυσης τουρκικής εισβολής. Απέθανε ο ναζισμός και ο ολοκληρωτισμός στα πεδία των μαχών των παγκοσμίων πολέμων, αλλά αναβίωσε στην Κύπρο μας υπό τη μορφή του απαίσιου Αττίλα. Εδώ και 33 χρόνια η μισή πατρίδα μας βανδαλοκρατείται αναίσχυντα και η άλλη μισή απειλείται ασύστολα.

Λαογραφικα


Τα Δύσκολα μετακατοχικά χρονια

Η γερμανική Κατοχή είχε περάσει. Τα ρούχα και τα παπούτσια έλιωναν, μίκραιναν, αχρηστεύονταν Κι όμως εκεί... Έπρεπε να τα φορούν, γιατί αλλά δεν υπήρχαν. Ορφανά, ότι κι είχε πεθάνει ο πατέρας, ενας σκλάβος της γης ασταμάτητος. Τον έριξε όμως κάτω η αρρώστια και τα τρία ορφανά: η Λέλα, ο Κωστής και το Κατινιώ στερούνταν ακόμη περρισόττερο τα είδη πρώτης ανάγκης. Τι κι αν ειχαν ακόμη το πιο 'μορφο αρχοντικό του χωριού, απέναντι ακριβώς απο το πετρόχτιστο σχολείο, δεξιά? Τι κι αν είχαν αποθήκες με βαρέλια κρασιού, πιθάρια λαδιού , ρακής ... ολα τα είχαν ρημάξει οι κατακτητές. Και η χήρα μάνα, πολύ νέα ακόμη. Είχε, εκτός απο τα παιδιά της, να φροντίζει και την περιουσία της. Μα στον καλό λογαριασμό την εκμετταλεύονταν την άμοιρη. Οταν άσκιαζαν το κρασί για να το πουλήσουν, οι ακιατζήδες τραβούσαν με κιμωλία μια γραμμή κάθε δέκα σταμνιά κρασί. Και φώναζαν σε κάθε δεκάδα: "ντάλια μια". Ομως οι "ντάλιες" λιγόστευαν σε βάρος της ορφανεμένης οικογένειας, οταν οι ασκιατζήδες ήταν ασυνείδητοι....
Λιγοστό λοιπόν το εισόδειμα καθε χρόνο μ'αυτού του είδους αρπαγή και την απάτη και που να προλάβει να θρέψει τέσσερα στόματα. Οσο για τα φαγητά το ίδιο [...]


Πηγή: Πουλιέται ο παράδεισος-Για τα παιδιά της γερμανικής κατοχής σελ190 Ειρήνη Ταχατάκη
Αρχάνες Ιούνιος 2006 τυπογραφείο Ουάσεφ Ιωσήφ

____________________________________________________________________
H Πρωτη πενικιλήνη στις Αρχάνες

[...]
Ήταν τα πρώτα μετακατοχικά χρόνια.Δυσκολη ακόμη η ζωή. Το κράτος κι ο λαός μας προσπαθούσαν αργά και σταθερά να πάρουν τα πανω τους και να βελτιωσουν , οσο μπορουσαν, την ποιότητα ζωής. Ο πατέρας του Μιμη , ο Πετρος μυκωνιάτης, βαρεντζης το επάγγελμα, πολύτεκνος αλλα περίσσα εργατικός, δούλευε σκληρά.[...] Ηρθε όμως μια μέρα οπου ενα γερό κρύο με πολλά ακροαστικά και πυρετό τον έριξε στο κρεβάτι για πολλές μέρες.Ο οικογενειακός γιατρός σήκωνε τα χέρια του ψηλά.Η γυναίκα του κινδύνευε α χάσει τον σύντροφό της και τα παιδιά της ηταν ακόμα ανήλικα."Γιατρέ μου,ίντα να γενώ κι ίντα μου λες να κάνω...".Εκείνος της λεει με απογοήτευση: "Μόνο ο θεός" φράση που ηταν σχεδόν πάντα δικαστική."Φέρε όμως να τονε δούνε και οι άλλοι χωριανοί γιατροί."Ήσαν οι αειμνηστοι Αντωνιος Πλουμίδης και ο Εμμανουήλ Κανάκης."Ειναι άξιοι κ ι αυτοί κι άριστοι επιστήμονες. Μη περιμένεις μεγάλα πράγματα...Γιατροί ειμαστε οχι θεοί".Και το καλοσυνάτο πρόσωπο του, βαρύ και σοβαρό, έδειχνε ολη την διάθεση συμπαράστασης στη σκληρή δοκιμαζόμενη οικογένεια."Κι αλλο?" ξανακάνει η γυναίκα απελπισμένη."Ίντα άλλο?Προσευχή", ξανακάνει ο γιατρός..."μα.." κανει και το πρόσωπό του ξαφνικα φωτίστηκε.
"Ιντα μα γιατρέ μου...","Να εβγήκε λέει ενα καινούριο φαρμακο" κάνει ο γιατρός."Πενικιλήνη το λένε.Μα το δίδουνε σε σπάνιες περιπτώσεις γιατί ειναι λίγο.Δεν υπάρχει στα φαρμακεία, μόνο στην υγειονομική υπηρεσία του Ηρακλείου.Μα..." κανει δύσπιστα ρίχνοντας μια ματιά γεμάτη στοχασμό και πικρά στον βαριά άρρωστο.Δεν περίμενε άλλη κουβέντα η μάνα.Χύνεται έξω και πέρνει τον δρόμο για το σπίτι του φορτηγατζή Μιχάλη Κούτρη."Ίντα θες καλότυχη" την ρωτάει."Να με πας στην χώρα , μα ίδια δα γιατί είναι ανάγκη".Ευχαρίστως Ερηνούλα ο,τι θές θα κάμω".Μπαίνουν στο φορτηγό και τραβούν για το υγειονομικό του Ηρακλείου που μόλις άνοιγε τις υπηρεσιακές πύλες του.Ζητά να δει το Νομίατρο η γυναάκα που έπεσε στα πόδια του και τον παρακαλούσε να λυπηθεί τα 4 παιδιά της , να μην πέσουν στην ορφάνια.Εκείνος την λυπήθηκε φυσικά αλλά ηταν δύσκολο να τη βοηθήσει.Δεν διέθεται παρα ενα τελευταίο φυαλίδιο.Είχε και το παιδί του άρρωστο απο βαρύ κρύο, που μπορούσε βέβαια να εξελιχθεί σε βαριά πνευμονία και τότε το πολύτιμο φάρμακο θα του ηταν απαραίτητο.Είχε ομως την μεγαλοσύνη να μην το αποκρύψει απο την γυναίκα και τη ρωτά:"Πες μου, κυρία μου, αν ήταν το παιδί σου άρρωστο με την ίδια αρρώστια, θα έδινες το φάρμακο σε ενα ξένο?

Αποσπασμα απο το βιβλιο Πουλιεται ο παραδεισος-Για τα παιδιά της γερμανικής κατοχής σελ 211-212 Ειρήνη Ταχατάκη
Αρχάνες Ιούνιος 2006 τυπογραφείο Ουάσεφ Ιωσήφ.

Βλέπουμε λοιπόν οτι ο πόλεμος ειχε εξασθενήσει όλα τα αποθέματα των φαρμάκων που υπήρχαν πλέον για να σώσουν μια ζωή, με αποτέλεσμα τον χαμό πολλών ανθρώπινων ζωων απο τις βαριες αρρώστιες της εποχής...




--------------------------------------------------------------------------------------------------


--------------------------------------------------------------------------------------------------


--------------------------------------------------------------------------------------------------
Βιβλιογραφία:
www.krassanakis.gr
www.google.com
www.patriotaki.com
www.politikokafeneio.com
www.wikipedia.org
www.ioannismetaxas.gr
www.youtube.com
www.cyprus.gov.cy

3 σχόλια:

  1. μπράβο Γιωργο, πλούσιο υλικό, ιδιαίτερα τα βίντεο πολύ παραστατικά και συγκινητικά, ζωντάνεψαν τη φρίκη του Β παγκοσμίου πολέμου, αλλά και κάθε πολέμου γενικότερα ...έτσι για να μην ξεχνιόμαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώργο πολύ ωραίο!!! Μπράβο!! Θεωρώ ότι αντικατοπτριζουν απόλυτα τις συνέπειες του πολέμου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πουλάκι μου εξαιρετική δουλειά. Θέλει όμως μια οργάνωση. Ας την επιχειρήσουμε μαζί. Αυτά, με τη σειρά, όπως τα έχεις αναρτήσει, χρειάζονται να κοπούν σε πολλά μικρότερα με τίτλο που θα δώσεις εσύ, ένα σχόλιο-περίληψη για το τι θα διαβάσει ο αναγνώστης στο άρθρο και στο καθένα τη βιβλιογραφική του αναφορά. Όσα άρθρα είναι από εφημερίδα χρειάζεται ο συγγραφέας του άρθρου και η ημερομηνία. Κάνε την προσπάθεια να το συμμαζέψεις γιατί είναι κρίμα τόση δουλειά να χαντακωθεί, να μη φανεί ενώ αξίζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.